Barn i stan

Barn i stan är ett projekt som genomfördes under tre år med start den 1 april 2008 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Projektet drevs av Hidde Iyo Dhaqan och syftade till att utveckla och använda nya modeller för möten, samverkan, dialog och gemenskap i socialt utsatta områden. I huvudsak fokuserades på relationen mellan barn och unga med invandrarbakgrund och äldre personer i Malmö. Projektet har bidragit till att motverka ömsesidiga fördomar, misstänksamhet och främlingsfientlighet. Målet var att skapa långvariga relationer och en dialog mellan människor från olika bakgrund och i olika åldrar, och även att fungera som förebild för arbetet i andra stadsdelar och kommuner med liknande förhållanden.

Barn i stan anlade under 2009 tillsammans med barn och boende på Seved en kolonilott för odling vid torget på Sevedsgatan 12. Syftet var dels att bygga upp en konkret modell för stadsodling i kvartersområden, dels att skapa relationer och bygga förtroende i området.

Rent konkret skapades en blomstrande, prunkande koloniodling mitt i staden som fått ett kvarter att ändra utseende och karaktär både rumsligt och i social mening.

Under 2010 fortsatte de fastighetsnära odlingarna längs med Sevedsgatan. Tillsammans med barnen och odlingsnätverket skapade en ny kolonilott. Vi tog bort gräsmattan och lade dit ny ekologisk grönsaksjord och grävde olika typer av djupbäddar. Det odlades sötpotatis, potatis, majs, rödbetor, morötter, olika bönor, lök, sparris, humle, bärbuskar, gamla svenska sorter av brödsäd, svampgurka, insektsdragande blommor, luktärt, etc.

MKB äger tomtmarken och har sen 2009 bekostat byte av jord till ekologisk jord samt möjliggjort att odlingarna har fått vattenuttag.

Barn i stans Söderläge Sevedsgatan/Rasmusgatan

Längs med det gynnsamma söderläget på hörnet Sevedsgatan/Rasmusgatan odlades det i lådor och fat under 2009. Med hjälp av MKB kunde en orientalisk trädgård skapas 2010 då det schaktade bort asfalt och lades dit ny matjord och ekologisk grönsaksjord samt byggdes gångar.

Maj 2010

Plantor och fröer från alla världens hörn hade samlats in och barn och boende på Seved var med och sådde och planterade enligt en design och arbetsmetod som vi kallar Kaosplantering. Barnen fick en mängd plantor att välja mellan och planterade sen var de själva ville. Resultatet blev häpnadsväckande vackert och prunkande med stor biologisk mångfald. Förutom en mängd insektsdragande blommor odlas okra, passionsfrukt, olika sorters pumpor, chili, tomater, fänkål, kronärtskocka, zucchini, olika gräs, afrikansk bärskatta, ingefära, aubergine, en mängd olika sorters kryddor och örter från hela världen, kikärt, luktärt, majs, blommande jordärtskocka, vitlök, gigantiska solrosor och mycket mera.

Augusti 2010

Under vintern 2010 byggdes en varmbänk där det odlades asiatiska kålväxter, vitlök och kinesisk lök nästan hela vintern.

Sommaren 2011 har fjolårets perenner och frösådda blommor frodats under Barn i stans skötsel med hjälp av ungdomar från Ung i sommar.

Pojke