Sollidens slott

Välkommen till prisutdelningen 12 augusti för årets idéträdgårdar med tema ”Rum i staden” i samband med Sollidens familjedagar!

Kungaparet delar ut både juryns och publikens pris nere vid idéträdgårdarna.

Prisutdelningen är kl. 14.00, mingel och musik börjar 13.30. Alla är välkomna!

Sollidens pris och besökarnas pris delas ut:
Sollidens pris – en jurygrupp som tillsammans går igenom olika kriterier.
Besökarnas pris – där röstar alla besökare på sin favorit. Vi räknar sedan rösterna, och de som har flest röster vinner.

Läs mer på  Sollidens slott


Odla i Stan ställer ut en idéträdgård på Sollidens slott på Öland i sommar!

Idéträdgård 2 aug Solliden 2017

Idéträdgården 4 aug 2017

Mask-kompost av lärkträ Boule med Mia, Amanda och Johan Hedelius

Kungliga Sollidens slott på Öland ställer återigen i sommar ut fyra idéträdgårdar.

Årets tema är “Rum i staden” och Odla i Stans egen idéträdgård ”Odling för alla i staden” är en av fyra utställda trädgårdar på den tidigare Krocket-planen som skapades av Gustav V.

Efter mycket hårt arbete under en hel vecka av Odla i Stans byggteam så invigdes vår och de övriga tävlandes idéträdgårdar den 1 juli av Kung Carl XVI Gustav och parkchef Pierre Nestlog. Från i år är utställningsperioden avsevärt förlängd och pågår från 1 juli till 31 augusti.

Vi vill rikta ett mycket stort tack till våra sponsorer som stöttat oss med sina produkter och expertis under hela processen. Se mer om våra sponsorer nedan.

Vi är väldigt stolta och hedrade över att vara en av deltagarna i utställningen. Kom på ett besök till idéträdgårdarna! Och se även hela den fantastiska slottsparken!

Olika åldrarOdla i Stans idéträdgård är ett nytt odlingskoncept som är enkelt att bygga upp på en plats där människor vill odla tillsammans och umgås. På en sluten innergård eller i öppna bostadsområden, vid äldreboenden eller vid förskolor.

Utställningen har nu pågått i mer än en månad och vi ser att Odla i stans rumsliga konstruktion med stora fria ytor verkligen fungerar som en naturlig mötesplats för alla åldrar!

Vi visar att det är möjligt att odla mycket grönsaker på en väldigt liten yta!

Inne i trädgården märker vi att besökare som inte känner varandra börjar prata om grönsakerna, blommorna och om hur trädgården är konstruerad – ”kanske kan vi göra detsamma därhemma?”


Barnen läser under solskyddetFör barnen

Idéträdgården besöks årligen av 30 000 till 50 000 besökare och många av dessa är naturligtvis barn i alla åldrar!

Älvträdgård

Vår idéträdgård är en naturlig plats för barnen att leka och odla i, kolla in och känna och smaka på växterna, ja bara vara i. I vår utställningsträdgård finns en älvträdgård, sandlåda, parasoll som bara barnen kan sitta under och pyssla och läsa, leksaker och sen finns det ju massor massor med växter!

Barnen visar sig vilja stanna i trädgården när de besöker den. Ofta är en av föräldrarna kvar och den andre föräldern går och tittar runt i de övriga idéträdgårdarna, någon går och njuter av rosorna i Holländska trädgården bredvid eller går undan för att ringa i mobiltelefonen.

Trädgårdens tydliga rumskaraktär ger en trygghet att vara i. Det finns skrymslen och vrår att komma undan från sol, regn och stök!


Jag vill rikta ett synnerligen stort tack till byggteamet som gjorde ett fantastiskt arbete och kämpade i solsken och regn från 26 juni till 1 juni, med ett störtregn under fredagsdygnet 30 juni då det regnade 76 mm.
Byggteamet under hela veckan bestod av Anna Malmberg, David Hammarström och Gunilla Sander.

David Hammarström

Gunilla Sander

Gunilla Sander

Anna Malmberg

Gunilla är medarbetare i Odla i stan och har ansvarat för design, ritningar och skisser under hela processen, som började redan i februari.

Jag vill också rikta ett mycket stort tack till Marie Rosengren som med stor entusiasm och kompetens hjälpte till under andra halvan av veckan. Baye Eyasu och Linnea Wettermark, sponsor och tillika ordförande i Odla i Stan och verksamhetsledare för Organic Without Borders, ställde också upp under andra halvan av veckan och stöttade upp när det behövdes som mest.

Från Terrigio AB/Savaq kom Hans-Eric Nyström som under två dagar, med glimten i ögat och bästa kompetens, satte samman det automatiska bevattningssystemet Savaq i odlingsbäddarna.

Sist, men inte minst, vill jag rikta ett stort tack till Sollidens slotts medarbetare för ett suveränt stöd under hela processen.

Göran Larsson

Göran Larsson, verksamhetsledare

 

Guldsponsor

Huvudsponsorer Savaq

Organic Without Borders
Sponsorer

Betongsten


Pallkragar
Tygelsjö
Linoljefärg
Belysning och fläktsystem för uppdragning i lokal inomhus av plantorna till idéträdgården
Odlingsmaterial
Trä-material
Material för uppdragning av plantor


Ekplank Bröderna Bergs Såg & Hyvleri
Formbara rabattkanter http://ludviksdal.se/showpage.asp?id=40
Vinplantor ”Solaris” http://vingardeniklagshamn.se
Skyddad trädgård i Malmö för uppdragning av plantor http://www.ramicare.se
Plantor https://sv-se.facebook.com/Happy-Onion-Farm-941192615899347/
Vy över Krocketplanen

Vy över Krocketplanen

Senaste inläggen

Ätbar växtvägg

Under 2013 har vi fått möjlighet att utveckla stadsodlingen på Seved till att även inkludera en ätbar växtvägg på Seved, en vertikal kvartersträdgård där boende kan sköta om och skörda sallad, lök, mangold, tomater, kikärter och mycket mera. Projektet leds och utvecklas av Odla i stan och boende på Seved medverkar i skötsel av de lägre delarna genom Odlingsnätverket. Vi har skapat en 50 m2 ätbarvägg som mäter 5 m på högsta punkt. Växtväggen ska gå att skörda året om, under Halloweenhelgen ska väggen planteras om med grönkål och andra vintertåliga växter.

Den ätbara växtväggen är ett projekt som finansierats med hjälp av MKB, Malmö stad som ett case inom Biodiver-City, Miljöanslaget och Malmö Planterings- och försköningsförening. Peab och Peabskolan har bidragit med konstruktion och montering.

  1. Internationell konferens Nordic Adventure – Connecting Children with Nature Lämna ett svar
  2. Vi är nominerade! Lämna ett svar
  3. Julavslutning 12/12 med Odlingsnätverket Seved Lämna ett svar
  4. 31 oktober från kl 18 – fortsatta vinterförberedelser med Odlingsnätverket Seved Lämna ett svar
  5. Odla Rosengård odlarmöte med fika 25/10 kl 17 Lämna ett svar
  6. 17-18 oktober från kl 16 – uteaktiviteter och rycka lin m.m. med odlingsnätverket Lämna ett svar
  7. Odla Rosengård bjuder på fika och vitlöksklyftor (!) 11/10 kl 17 Lämna ett svar
  8. Odlingsnätverket Seved:10/10 kl 16 höstrensning (OBS tiden!) – kl 18 plantering nässlor och vitlök Lämna ett svar
  9. Odla i stan deltar i Lindängens skördefest & hantverksdag torsdag 27 sept Lämna ett svar