Yallatrappan

Yallatrappan är en ideell förening samt ett arbetsintegrerande socialt företag som är organiserad som ett arbetskooperativ. Sedan maj 2010 bedriver de café, frukost, catering och lunchservering på Von Rosens Väg 1. Det finns även en ateljé, som tillverkar och säljer presentartiklar, samt utför olika sömnadsarbeten på inlämnade plagg. Verksamheten har varit igång sen 2006. Yallatrappan är idag en mycket populär lunchrestaurang på Rosengård.

Sen i maj 2010 har ekologiska ätbara odlingar byggts upp mitt i Rosengård utanför Yallatrappans lokal vid Von Rosens väg 1. Platsen utanför var tidigare en grusyta med betong runt. Odlingarna drogs igång genom ett samarbete mellan MKB, Barn i stan, Yallatrappan och ABF. Kontinuiteten med skötsel av odlingarna och odlingsträffar pågick under hela hösten och vintern 2010-2011 då vi odlade på Yallatrappans inglasade balkong.

Barn i stan startar upp odlingarna och flätar pilestaket tillsammans med personal och barn från fastigheten, juni 2010

Under vintern sattes en önskelista samman på växter för en ny växtdesign för odlingssäsongen 2011 som skapades i samråd med MKB.

Under maj och juni 2011 planterade vi sen många hundra nya örter och bärbuskar!

Från och med maj 2011 samarbetar Odla i stan med MKB, Yallatrappan och boende i fastigheten för att vidareutveckla odlingarna till att bli en grönskande oas med servering.

Yallatrappans kök använder kryddor, örter och en del grönsaker från odlingarna i matlagningen (så närproducerat det kan bli!) och pryder lunchborden med egenodlade snittblommor. Barn och några boende i fastigheten har varit delaktiga i odlingarna och lärt sig en del om växterna och varit med och vattnat.

Målet är att på några års sikt koordinera och stötta uppbyggnaden av en prunkande, produktiv trädgårdsoas med ätbara växter och bli en ännu bättre mötesplats för Yallatrappans lunchgäster, boende och förbipasserande. Platsen ligger centralt vid vändzonen där Von Rosens väg börjar, en cykelväg passerar nära förbi (Rosengårdsstråket) och området ligger nära Bennets Bazaar (eller bokalerna) som MKB byggde för några år sedan.